BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Friday, February 27, 2009

"""....DUNIA OH DUNIA...."""


"Sepanjang meniti usia. Dialam dunia yang fana. Kemana hilangnya perasaan cinta. Sesama insan yang mulia. Dunia kian ketandusan semangat persaudaraan...."

Dunia ini indah. Namun ia fana. Fasad tiada abadi. Ia kan musnah. Keindahan hanyalah hiasan semata-mata. kerana Indahnya ia,maka ramai manusia yang merasa, ia kan kekal selamanya. Banyaknya penyakit dalam dunia ini. Paling ketara, penyakit cintakan dunia dan takut akan mati. Dunia, meskipun ia indah, namun kini ia kian tenat. Tuanya dunia ini bagaikan Si tua yang berbongkok tiga. Inilah kata Rasulullah saw ketika menyifatkan keadaan dunia. Teringat kata2 Dr.Muhammad El-Muhammady, katanya..Dunia boleh jadi suatu keazaban bagi orang2 kufur dan kafir. Kerananya, manusia sanggup berbunuhan,saling bermusuhan dan mendendami. Namun, dunia juga boleh menjadi suatu rahmat bagi Orang2 mukmin. Di dalamnya, orang2 mukmin,mampu duduk dan makan bersama sambil mensyukuri nikmat Allah saw..

Dunia ibarat manusia. Ia juga miliki hati..pesan seorang sahabat.." berhati-hatilah dengan dunia. Pastikan dunia ditangan kita dan bukan dihati kita.."...
...Tuhan leraikanlah dunia..yang mendiam didalam hatiku.kerana disitu tidakku mampu..menghubung dua cinta..hanya cintaMU..ku harap tumbuh..ku bajai dengan nafsu yang kubunuh...

Keghariban islam..siapakah yang akan tetap berada dalam keadaan asing? Mudah2an kita menjadi pemuda yang sedar akan tanggungjawab dan keutamaan kita.."kalau kita berada dalam suasana yang tak syar'ie,terus apply UST ['uzlah syu'uriah tammah ]..". Sekiranya kita tidak mampu mengubah keadaan, cukuplah kita menolaknya di dalam hati. walaupun itu adalah selemah-lemah iman.
Teringat kisah IHAB, pernah seorang sahabat bertanya.." kenapa aku lihat kau berdiri bagaikan orang asing di tengah2 keramaian manusia.."...jawab IHAB.." Sesungguhnya merekalah yang asing dan aku tetap di atas laluanku...[ ISLAM ].."

0 comments: